JA JA
/
EN EN

Meiken Lamwood Corp. Head Office銘建工業本社事務所

架構のシステムは、「菱組」と名付けた集成材の斜め格子を並行に配置し、大判CLTを用いたV型の梁と屋根を橋のように掛け渡す構造である。菱組は耐震要素なので、CLT耐震壁は菱組に直交する方向だけでよい。敷地形状に合わせて建物を分割してずらすことで、内部の構造や空間にもずれと動きが生じ、菱組がゆるやかに空間を分節する一体空間ができあがった。この一体空間の外皮を十分な断熱材と気密性を保つエアバリアでくるみ、室内に温湿度調整した新鮮空気を循環させるシステムを構築している。東側のエントランス周りには共有スペースがあり、そこから半層下がった1階と2階にある執務室までが、中央の吹き抜けを介して一体的につながる。さらに南側に大きく開いた窓や吹き抜けのトップライトから光が取り込まれ、この建築のスタンダード(骨格)は様々に特徴的な居場所を生み出している。そこに加わる大小の階段、小部屋、照明、空調などは、それぞれの居場所をさらに特徴づける交換可能なオプション(ユニット)である。複数の建物に分散していた部署がひとつ屋根の下に集結し、フリーアドレス席やカフェスペースを活用した新しい働き方も始まっている。
【写真クレジット 1~9枚目:新建築 10枚目:建築写真室 11枚目:すえひろフォトスタジオ】

The Meiken Lamwood corp. is a Japanese leading company of engineered wood. The head office building is expected to be a full-scale showroom of their products, and also to be a new central space for their various communication.
The structural frame system consists of the diagonal grid columns made of plywood, and the V-shape CLT beams spanning between them. The folded roofs and exterior walls composed of large CLT panels wrap the whole interior space with the strong existence of Japanese cider wood.
The two-story building has an atrium as a gathering space at the center and working spaces arranged around it. The atrium floor at the ground level has close relationship both to the first floor situated half-underground and the second floor on top of it. By shifting the structural frame units according to the site, the interior space is gently articulated by the diagonal grid columns and gains the flowing movement at the same time. The continuous and intimate atmosphere of the interior space make people feel somehow connected and relaxed.
The transparent south facade with the diagonal grid columns expresses the warm image and the open future of the company, whereas the east and west facades are covered with CLT walls and Kebony timber finishings which achieved well air-tighten building envelope. After gathering under one roof from dispersed work places, their new working style using the free address seats and the communication cafe has begun the first year of a hundred year long lasting cultural landscape in Maniwa.

設計の考え方Concept
Project detail
構造structure
木造wood
場所area
真庭市 真庭市
床面積floor space
991㎡
竣工年year
2019
竣工写真photo
新建築、建築写真室、すえひろフォトスタジオ
パートナーpartner
桝田洋子 / 桃李舎YOKO MASUDA / TŌRI-SHA
設計design
末廣香織+末廣宣子/
NKSアーキテクツ
Kaoru Suehiro + Noriko Suehiro/
NKS Architects